KutyaBarát
Ha kutyát szeretnél, vagy már van, akkor ez a te honlapod.


MENÜ

Az első dolog az, hogy te legyél a falkavezér. Ha elfogatta, hogy te vagy a falkavezér, akkor

könnyebb lesz a tanítása.

 

Ül!

Hívjuk magunkhoz a kutyát és nyújtsunk zárt markunkban jutalomfalatot neki majd  lassan vigyük a feje fölé, eközben figyeljünk arra hogy végig az orrával érinthesse. Mikor leült mondjuk az ÜL parancsot majd dícsérjük meg és adjuk oda a jutalomfalatot.


Fekszik!

Kiinduló helyzet: álló. Hagyjuk, hogy a kutya nyalogassa a kezünkben lévő jutalmat majd a kezünket húzzuk lassan a föld felé  (közben ne húzzuk el tőle) majd nagyon lassan kezdjük el  távolítani mindaddig míg a kutya le nem fekszik, adjuk ki a Fekszik parancsot majd adjuk oda neki a jutalmat.


Marad!

Fektessük vagy ültessük le a kutyát. Távolodjunk el 1-2 lépést majd aggyuk ki a marad parancsot, várunk egy pillanatig majd menjünk vissza a kutyához és jutalmazzuk meg. Idővel egyre távolabra és hosszab időre távolodjunk el.


Ereszd!

Hagyjuk hogy a kutya egy játékszerrel játszon/rángasson. Tartsunk egy jutalom falatot az orra alá és adjuk neki a játékért cserébe. Abban a pillanatban amikor a kutya elengedi a játékot adjuk ki a Engedd/Ereszd parancsot és jutalmazzuk meg.


Hozzám!

Kérjünk meg valakit hogy tartsa egy helyben a kutyát majd a tenyerünkön kináljunk a kutyának jutalom falatot amit szaglászhat de nem ehet meg. Távolodjunk el majd adjuk ki a Hozzám! parancsot és e közben a segítőnk engedje el a kutyát. A kutya oda fog szaladni hozzánk mert emlékszik hogy nálunk van a jutalom falat. Ha odaér hozzánk adjuk neki oda a jutalmat és dicsérjük meg.                               Később a kutryának adjuk ki a marad parancsot és a fentiekhez hasonlóan hívjuk magunkhoz (itt már nem kell segítő).

 

A felugrálás:

Szoktassuk le a kutyánkat arról hogyha megérkezünk kitörő örömmel ugráljon fel ránk. A kutyáknál az ugrálás teljesen természetes, ösztönös dolog. A kutyák (mint a farkasok) úgy üdvözlik a felettük állókat, hogy megnyalják a másik száját, ezzel jelzik hogy elismerik társuk feljebb valóságát. Minket is így akarnak üdvözölni. Erről a magatartásról két féle képpen tudjuk leszoktatni:

1. Amikor felugrik forduljunk el tőle, majd simogassuk meg mikor abbahagyja az ugrálást.

2. Amikor megérkezünk gyorsan hajoljunk le és simogassuk meg a kutyát mielőtt felugrana.

Később meglehet tanítani neki a parancsszóra felugrást de ezt mindenképpen kövesse egy feloldóparancs mellyel letesélekeljük.


Csend, ugat!

A csend parancsszó megtanítása könnyebb ha előtte megtanítjuk a kutyának az UGAT parancsszót.

Ugat: A kutyát kössük ki a pórázánál fogva a kerítéshez vagy póznához. Álljunk pár lépéssel hátrébb hogy a kutya ne tudjon odajönni hozzánk és kezdjünk el lóbálni egy játékot a kutya előtt. A kutya hamarosan idegességében ugatni kezd ekkor adja ki az Ugat parancsot és dicsérje meg a kutyát.

Csend!: Ha a kutya már érti az Ugat parancsszót akkor ugatáskor adja ki a Csend parancsszót és amint a kutya elhallgat dicsérje meg és ha egy játék miatt kezdett ugatni agyja oda neki. Ha már a Csend parancsra is engedelmeskedik akkor át lehet térni a szóbeli jutalmazásra. Tegyen úgy mintha elmenne otthonról, de távozása előtt adja ki a csend parancsszót. Maradjon a házon kívül de a ház közelébe és amikor a kutya el kezd ugatni akkor csapjon zajt (pl. csapja jó hangosan a kuka tetejét) és amikor a kutya meglepetésében elhallgat menjen be a kutyához és jutalmazza meg.

A csend parancsszó másik megtatítása:

Áljunk az ajtóba és csengessünk. Ha a kutya elkezd ugatni akkor hagyjuk hogy egy párat ugasson majd a tenyerünkbe tartsunk neki jutalom falatot és adjuk ki a Csend! parancsszót amikor a kutya abba hagyja az ugatást és elkezd szaglászni dícsérjük meg és adjuk oda neki a jutalmat. Ezt töbször is ismételjük meg, de úgy hogy a kutya minnél hosszab ideig maradjon csöndbe.

 

Apportírozás:

Tart! Ez a parancs az apportírozás egy fonto srésze ezért ezt külön kell először gyakorolni. Adjunk a kutyának egy játékot amit megfoghat (eközben a kutya legyen nyugalmi helyzetben, legjobb az ülő helyzet) . Adjuk ki a tart parancsot és ha a kutya a szájában tartja dícsérjük meg. Néhány másodperc múlva vegyük el a kutyától az Ereszd! parancsal és dícsérjük meg ha elengedte. A tartás idejét fokozatosan növeljük.

Hozd!
Ültessük le a kutyát majd az apportírozni kívánt tárgyat tegyük a kutyától pár lépésre (az apportírozás megtanítására a legjobban a zsínóron lógó labda a legalkalmasabb, és a legjobb a tanításkor a kutyát pórázon tartani). Vezessük  a kutyát a tárgy irányába adjuk ki a Hozd parancsot, amint a kutya a pofájába vette a tárgyat ha egyből elengedi akkor idézzük fel a Tart! parancsot. Hátráljunk egy két lépést úgy hogy a kutyának a szájában lévő tárgyal felénk keljen jönnie. Ekkor megismételhetjük a Hozd! parancsot.  Vegyük el a kutyától az Ereszd parancsal , majd jutalmazzuk meg.

Később a kutyát ültessük le magunk mellé és mikor már ránk figyel dobjuk el a tárgyat majd adjuk ki a Hozd! parancsot. Amikor felveszi a tárgyat ismételjük meg a parancsot.  Ha a kutya szájában a tárgyal vissza jön hozzánk akkor dícsérjük meg.

 

Gurul!

Fektessük le a kutyát, majd térdeljünk le mellé. Az egyik kezünket tegyük a kutya combjának külső oldalára a másikat pedig a válla belső oldalára. Miközben finoman elgördítjük magunktól agyjuk ki a gurul parancsot mikor a kutya teljesen át gördül és felugrik dicsérjük meg. Töbször ismételjük meg míg a kutya segítség nélkül is tud gurulni.

 

Pacsi!

Ezt a trükköt viszonylag könnyű megtanítani. Ültessük le a kutyát majd egyik kezünkel fogjuk meg az egyik mancsát majd lassan, finoman emeljük fel egész a melkasáig majd finoman rázzuk meg mintha kezet fognánk vele és eközben adjuk ki a Pacsi! parancsot. Ismételjük meg töbször majd próbálkozzunk hogy magátol adjon pacsit, ha ezt megteszi alaposan dícsérjük meg.

 

Sétálás pórázon:

Pórázon vezetés:  Hagyjuk, hogy a kutya egy jutalomfalatot szaglásszon amit szorosan a lábunk mellet a kutya fejmagasságában tartunk. Vezessük így a kutyát szorosan a lábunk mellett, így a kutya megtanulja hogy mellettünk menjen.

Automata pórázzal: Iduljunk el a kutyával együtt.  Álljunk meg és kezdjünk el lassan hátrálni ha a kutya túl gyorsan halad vagy előre akar menni. Ha a kutya továbbra is előre megy akkor hamarosan elfogy a póráz.  Menjünk még hátrébb, és tartsuk meg a  pórázt jó erősen anélkül, hogy rángatnánk vagy meghúznánk. Amint a kutya vissza néz ránk, szólitsuk meg de hátráljunk továbbra is, hogy a kutyát arra késztessük hogy odajöjjön hozzánk.  Ha a kutya odajön hozzánk akkor dicsérjük meg. Ezt ismételjük meg töbször míg a kutya a megfelelő távolságon belül marad.

Rendes pórázzal: Maradjunk állva, ha a kutya túl előre megy és feszül a póráz (a pórázt csak tartsuk és ne rángassuk vagy húzzuk). Várjuk meg hogy mit csinál a kutya parancs nélkül. Dícsérjük meg ha felveszi a szemkonktaktust és visszajön hozzánk.  Menjünk tovább és ismételjük meg újra, ha megint húzza a pórázt. A kutya hamar megtanulja, hogy csak akkor jut előre ha nem húzza a pórázt. Dícsérjük meg és jutalmazzuk meg ha szépen megy melletünk.


 

Menü

Szavazás

Összeszeded a kutyád kakaiát a séta közben?
Sosem
Néha
Csak ha látják
Igen
Asztali nézet